-

Het Buitentoernooi in het kort

Het Hajraa Buitentoernooi is sinds haar eerste editie in 1979, met 80 teams, uitgegroeid tot het grootste Europese volleybaltoernooi op gras. Met meer dan 400 teams van verschillende nationaliteiten op meer dan 100 velden en met meer dan 4000 volleyballiefhebbers en andere feestgangers op één grote camping en 2 enorme feesten met ruim 15000 liter bier is dit toch wel een bijna legendarisch toernooi te noemen!

In één week tijd veranderen een gewoon sportterrein en de campus van de Technische Universiteit Eindhoven in het grootste volleybalfestijn van Europa met twee volledige dagen volleyballen, zaterdagmiddag thema-activiteiten en vrijdag en zaterdag ’s avonds de grootste en gezelligste feesten die je maar kan bedenken.

Naast een grote groep deelnemers uit onze buurlanden ontvangen we jaarlijks ook deelnemers uit verre windstreken. Zo werd het toernooi in 2000 opgeluisterd door een Taiwanese delegatie en wisten studenten uit Roemenië in 2001 de finale van het Open Nederlands Studenten Kampioenschap Grasvolleybal te winnen en werden we in 2007 verrast door een deelnemend team uit Canada. De laatste jaren is het team uit Haifa, Israel een van de hoogst scorende teams tijdens het NSK.
Dit welbekende volleybaltoernooi, dat al jaren internationale bekendheid geniet als één van de grootste toernooien van Europa, wordt georganiseerd door de studenten van de Eindhovense Studenten Volleybal Vereniging Hajraa, die bijna een heel jaar bezig zijn met de voorbereiding hiervan. Hajraa is een vereniging die actief is in de regionale én nationale volleybalcompetitie en die deelneemt aan vele activiteiten op volleybalgebied.

Locatie Sportvelden Technische Universiteit (TU/e) Eindhoven (NL)
Toernooitype Outdoor, gras
Speltype 6×6 op velden van 9×9 meter
Niveau’s recreatief (dames, heren, mix) en competitie 4e klasse t/m eredivisie (dames en heren)
Inschrijfgeld  €90

E.S.V.V. Hajraa
Op 23 februari 1959 worden de eerste statuten een feit en de naam Hajraa komt vast te liggen. Voor velen is het wellicht een raadsel waar deze naam vandaan komt. In 1956 had in Hongarije een opstand tegen de Sovjet-bezetting geheerst die was ontstaan uit een demonstratie van studenten aan de Technisch Universiteit in Boedapest. De demonstraties werden op bloedige wijze neergeslagen. Als eerbetoon aan de moedige onderdrukten besloten de leden een yell in de Hongaarse taal te creëren. Fonetisch “Huj Huj Hajraa”. Zoiets als Kom op, Ga ervoor! Later ontstond hieruit de naam van de vereniging. De vereniging groeide in de volgende jaren door en boekte veel sportieve successen. In het seizoen ’61-’62 stootte Hajraa zelfs door naar de Hoofdklasse. Op dat moment de hoogst haalbare sport op de NeVoBo-ladder.

Competitie
Momenteel komen er 7 Hajraa herenteams en 8 damesteams uit in de competitie. Dames 1 en Heren 1 spelen beide 3divisie.

Buitentoernooi

Ter ere van het vierde lustrum van Hajraa in 1979 werd voor het eerste het Hajraa Buitentoernooi georganiseerd. Dit evenement zou uitgroeien tot een van de grootste buitenvolleybaltoernooien van Europa dat ook nu nog jaarlijks wordt georganiseerd. Inmiddels trekt het toernooi ongeveer 4000 volleyballers uit vele landen.